9.1.11

Tips untuk menjaga saham kamu

 • Bersihkan mata dari kosmetik sebelum tidur

  Bila tidak dibersihkan, sisa kosmetik akan menyumbat pori-pori. Untuk membersihkan bagian mata, sebaiknya gunakan pembersih mata khusus untuk mata mata, sebab mata memiliki bahagian yang lebih sensitif dibandingkan bahagian wajah lain.  Setelah itu, oleskan krim mata yang akan membantu merawat mata pada malam hari.
 • Lindungi mata dari sinar matahari

  Kalau buat aktiviti siang hari pastikan guna sunblock atau eye gel untuk segarkan mata. Guna Kacamata (ala beli kat masjid jamek 10 hengget pun bleh dapat). Gunakan payung atau topi.
 • Cukup minum air putih

  Ini dapat mencegah dehidrasi
 • Banyak makan buah dan sayuran

  Kandungan mineral, vitamin pada buah merupakan nutrisi yang berguna untuk kecantikan mata, disamping juga bermanfaat untuk kulit dan kesihatan tubuh. Terutama, kandungan vitamin C pada buah atau sayur dapat membantu pembentukan kolagen 
 • Rehatkan mata

  Boleh menggunakan potongan kentang atau mentimun selama 10 minit  berguna untuk mengurangi lingkaran hitam. Untuk memperlancar peredaran darah pada mata, juga boleh  menggunakan ais batu dan diusapkan di sekeliling mata. Sebagai antiseptik untuk mata, masukkan daun sirih pada air panas, dan biarkan wap air mengenai mata Anda.


From a writer
note : bersyukur atas apa yang diberikan

No comments:

Post a Comment

ulasan pembace

Blue Flower Design Pointer